LibreOffice 4.2 yayımlandı

LibreOffice 4.2: performans ve birlikte çalışılabilirliğe odaklanırken Microsoft Windows ile daha iyi bütünleşiyor

The Document Foundation, şimdiye kadar yapılmış en iyi özgür ofis yazılımı LibreOffice’in yeni ana sürümü olan 4.2’yi duyurdu. LibreOffice 4.2 sürümünde her kullanıcı kesiminin faydalanacağı birçok performans ve birlikte çalışılabilirlik iyileştirmesiyle birlikte özellikle ileri seviye kullanıcılar ve kurumsal kullanıcılar için yeniliklerle gelmekte. Bunlara ek olarak, bu sürümle Microsoft Windows’la çok daha iyi bir bütünleşme sağlanmakta.

Hesap tablosu uygulaması olan Calc, şimdiye kadarki en büyük kod yenilemesi sürecinden geçti ve özellikle büyük verilerle(ör. geniş aralıklarla ve büyük boyutlu karmaşık XLSX hesap tablolarını içe aktarırken) büyük performans iyileştirmeleri kazandı. Buna ek olarak, GPU grafik işlemci ve OpenCL kullanarak formül hücrelerinde devasa paralel hesaplamaları mümkün kılan yeni seçimsel formül yorumlayıcısı da bu sürümle sunulmakta. Bu son bahsedilen özellik, yeni AMD Kaveri APU yapısında sahip Heterojen Sistem Mimarisi (Heterogeneous System Architecture (HSA)) özelliğine sahip çiplerde en iyi şekilde çalışmaktadır.

Microsoft OOXML ile birlikte çalışılabilirlik konusunda, özelikle DOCX dosya biçiminde ciddi iyileştirmelerle birlikte, geleneksel bir biçim olan RTF biçiminde de iyileştirmeler yapıldı. Hesap tablosu uygulaması Calc’ın yeni Microsoft Excel formül işlevlerine olan desteği artırıldı.  Ayrıca Abiword ve Apple Keynote sunum belgeleriyle çalışabilmek için yeni bir süzgeç de bu sürüme eklendi.

LibreOffice 4.2 Windows kurumsal kullanıcılarına özel iki yenileştirmeyle geliyor: basitleştirilmiş özel kurulum iletişim penceresiyle potansiyel hataların önüne geçiliyor ve merkezi şekilde yapılandırmayı yönetmek ve kilitlemek için Active Directory aracılığla Group Policy Objects kullanılıyor. Bütün kullanıcılara yönelik olarak; Windows 7 ve 8 üzerinde pencere ön izlemeleri ve açık belgelerin uygulama tarafından gruplandırılıp geçerli belgelerin görev çubuğunda gösterilmesi gibi bütünleştirmeler mevcut.

Bütün platformlar üzerindeki ileri seviye kullanıcılar Seçenekler arasına eklenen yeni İleri Düzey Yapılandırma – Expert Configuration penceresini sevecekler.

LibreOffice 4.2 yeni bir başlangıç ekranıyla geliyor, bu yeni ekran sayesinde daha temiz bir düzenle daha fazla alan -hatta netbooklarda bile- kullanılıyor ve son kullanılan belgelerin önizlemeleri sunuluyor.

Mobil alanda ise artık iOS için de Impress Uzaktan Kumanda uygulaması sunulmakta ve bu uygulama sayesinde iPhone üzerinden dizüstü bilgisayarınızdaki sunumuzu görsel olarak kontrol edebileceksiniz.

LibreOffice 4.2, IBM tarafından geliştirilen yeni Windows( IAccessible2 temelli) erişilebilirlik özelliklerini getiren ilk özgür ofis yazılımı. Bu özellik bu sürüm için deneysel olarak sunulmakta fakat bir sonraki sürümde eskiden kalma Java temelli erişilebilirlik araçlarının yerini alacak.

LibreOffice Kullanıcı Arayüzü üzerindeki temizlik devam etmekte ve iletişim pencerelerinin %70’i yenilendi ve iyileştirmeler yapıldı. Bu sürüm ayrıca yeni ve çok güzel bir düz simge seti olan – Sifr – simge setini içeriyor ve ayrıca yenilenmiş varsayılan belge biçimi setiyle geliyor.

Sifr simge seti - Araçlar - Seçenekler - Görünüm yoluyla yeni simge setini seçebilirsiniz

Sifr simge seti – Araçlar – Seçenekler – Görünüm yoluyla yeni simge setini seçebilirsiniz

LibreOffice 4.2 ile gelen ve burada yer veremediğimiz bütün yenilikler ve iyileştirmeler şu sayfada özet olarak sunulmuştur:

https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/4.2 

Tamamen Türkçe ve Daha Çok Türkçe Belgelendirme

LibreOffice 4.2 arayüzü neredeyse tamamen(%99,9) Türkçe ve yardım içeriği ise %95 oranında. Yeni bir ana sürüm olan 4.2.x ailesinin sonraki ara sürümlerinde bu oran artacak ve çeviri iyileştirmeleri de devam edecek.  Türkçe yardım içeriği çevrimiçi erişilebilir durumda ve ayrıca wiki, forum ve TÜBİTAK tarafından hazırlatılan ücretsiz  ekitaplar Writer, Calc, Impress ve Draw bileşenleri için indirilebilir durumda

Toplulukla Tanışın

Şubat ayının başında LibreOffice topluluğu FOSDEM 2014 etkinliği çerçevesinde Open Document Editors Geliştirici Odasında LibreOffice’in yeni ve harika teknolojilerini anlatacak ve topluluğun ve gönüllüler ve özgür yazılım savunucularıyla Brüksel’de biraraya gelecek.

Mart ayının başında ise, The Document Foundation Hannover’de CeBIT fuarında LibreOffice 4.2’yi sunmak için yerini alacak.

Türkiye Topluluğu

 LibreOffice’i İndirin,

LibreOffice 4.2sürümünü aşağıdaki bağlantılar üzerinden özgürce indirebilirsiniz:

http://tr.libreoffice.org/download/. LibreOffice eklentilerini ise şu bağlantıdan edinebilirsiniz: http://extensions.libreoffice.org/extension-center.

 The Document Foundation Vakfını Destekleyin

LibreOffice kullanıcıları, özgür yazılım savunucuları ve topluluk üyeleri The Document Foundation vakfını http://donate.libreoffice.org/tr/ adresinden bağış yaparak destekleyebilirler. Toplanan para, altyapı iyileştirmeleri ve projenin küresel ve yerel çapta farkındalığın artırılmasını sağlayan tanıtım faaliyetlerinde kullanılmaktadır.

 The Document Foundation (TDF) Hakkında

The Document Foundation açık, bağımsız, kendi kendini yöneten, meritokratik bir organizasyon olup, OpenOffice.org topluluğunun on yıllık emeği üzerine kurulmuştur. TDF, bağımsız bir vakfın üzerinde oluşacak kültürün gönüllü ve kurumsal katkıcıları bir araya getirebilecek en iyi çözüm olduğu inancıyla kurulmuştur ve şimdiye kadar yapılmış en iyi özgür ofis yazılımını sunmaktadır. TDF temel değerlerine inanan ve faaliyetlerine katkıda bulunan bütün bireylerin katılımına açıktır ve kurumsal işbirliği, ör. Bireylerin çalışmalarına sponsor olmak gibi. 1 Ekim itibarı ile TDF dünya çapında 170 üyeye ve 3.000′den fazla katkıcıya sahiptir.

Basın – İletişim

LibreOffice Türkiye Topluluğu
E
posta: bilgi@libreoffice.org.tr

Zeki Bildirici – İstanbul
Tel: +90532 599 2008
E
posta: zeki@libreoffice.org

—————————————

TDF’nin özgün duyurusu: http://blog.documentfoundation.org/2014/01/30/libreoffice-4-2-focusing-on-performance-and-interoperability-and-improving-the-integration-with-microsoft-windows/

TDF’nin çokdilli duyurusu: http://blog.documentfoundation.org/libreoffice-4-2/

LibreOffice 4.2’den Birkaç Ekran Görüntüsü